ΑΡΘΡΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΑΣ


 
 

Ο Χαμαιλέοντας είναι ερπετό το οποίο έχει την ικανότητα να αλλάζει χρώμα ανάλογα με τον περιβάλλον του. Τα ειδικά κύτταρα του οργανισμού του, τα οποία συστέλλονται ή διαστέλλονται, του επιτρέπουν να προκαλεί διακυμάνσεις στους χρωματισμούς του και να είναι καμουφλαρισμένος, για μία σχεδόν ολόκληρη ημέρα. Ο χαμαιλέοντας δεν γίνεται το ίδιο χρώμα με την επιφάνεια που αγγίζει, αλλά αλλάζει



χρώμα (πράσινο), έτσι ώστε να φαίνεται σαν το φύλλωμα την ημέρα, κιτρινωπό ή λευκωπό το βράδυ και καφέ ή σπανιότερα μαύρο όταν είναι ερεθισμένος (αισθάνεται φόβο,θυμό, ασθένεια..) ή εκτεθειμένος στις ηλιακές ακτίνες, σε αντίθεση με παλαιότερη άποψη που ερμήνευε την αλλαγή χρώματος σε προστατευτικούς λόγους.  Διαθέτει μακριά συλληπτήρια ουρά, εξογκωμένα μάτια κινούμενα ανεξάρτητα από το άλλο. Ο χαμαιλέοντας τρέφεται με διάφορα έντομα και έχει την ικανότητα να γαντζώνεται εύκολα πάνω σε κλαδιά. Η τεράστια και κολλώδης γλώσσα του, το βοηθά να πιάνει έντομα. Μένει ακίνητος περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να εκτινάξει τη γλώσσα του όπου ένα άτυχο έντομο θα κολλήσει πάνω της. Αν απειληθεί, μένει ακίνητος για να παραπλανήσει τον εχθρό του. Βρίσκεται συνήθως πάνω στα δέντρα, έτσι, τις περισσότερες φορές είναι πράσινος. Δεν χρειάζεται να πίνει νερό γιατί πίνει τους χυμούς από τα έντομα που τρώει. Στην Ελλάδα, ο κοινός χαμαιλέοντας συναντάται πια μόνο στη Σάμο, ενώ παλιότερα εντοπιζόταν επιπλέον στην Κρήτη και τη Χίο, από τις οποίες δεν υπάρχουν πρόσφατες αναφορές για την ύπαρξη του είδους.(Βικιπαίδεια ,δομή)



Ο Χαμαιλέοντας, είναι ένα είδος σαύρας ιδιαίτερα αγαπητό όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους, λόγω της αλλαγής του χρώματος που έχει την ικανότητα να παρουσιάζει.

Αγαπήθηκε λοιπόν και από τα παιδιά του νηπιαγωγείου, τα οποία συζήτησαν, είδαν εικόνες, video
και τραγούδησαν το πολύ αγαπητό σε όλους: 

 ΜΠΟΜΠ Ο ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΑΣ